Στη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας που ολοκληρώθηκε πριν λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε εκ νέου τον όρο «οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών». Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν σε αυτή τη θολή ορολογία.
Γιατί δεν αναφέρει τις λέξεις ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, οι οποίες είναι οι μόνες διαφορές που έχει αποδεχθεί διαχρονικά η Ελλάδα, ως εθνική θέση και μάλιστα σε συμβούλια πολιτικών αρχηγών, υπό την αιγίδα διαφόρων ΠτΔ, στο παρελθόν;
Ο όρος θαλάσσιες ζώνες, υπονοεί ότι συζητάμε με την Τουρκία και το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, δηλαδή εάν η Ελλάδα ασκήσει το μονομερές της κυριαρχικό δικαίωμα για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ.; Υπενθυμίζουμε ότι με το ν.2321/1995, κυρώθηκε η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, άρα αποτελεί μέρος του ελληνικού εσωτερικού δικαίου, το οποίο τελεί ακόμη εν ισχύ. Ποιος είναι ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε; Ελπίζουμε να μην περιλαμβάνει αφοπλισμό και των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, δια της πλαγίας οδού, δηλαδή απομακρύνουμε παλαιότερα ρωσικά οπλικά συστήματα για ενίσχυση της Ουκρανίας, χωρίς πρώτα αυτά να έχουν αντικατασταθεί από άλλα δυτικά οπλικά συστήματα πιο σύγχρονα.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί επίσης τι έχει συζητήσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτης με τον αντίστοιχο Τούρκο ομόλογό του, τον κ. Φιντάν, το γεράκι της τουρκικής ΜΙΤ, ο οποίος υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν ως διοικητής της συγκεκριμένης τουρκικής υπηρεσίας έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα ταξίδια στη Λιβύη. Υπόψη ότι αυτή η συνάντηση κρατήθηκε μυστική από την ελληνική διπλωματία και την μάθαμε από τουρκικές πηγές. Αυτό μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα.
Τέλος, ως ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ρωτάμε, για ποιο λόγο η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο «Σπίτι της Τουρκίας», στη Ν. Υόρκη, όπως έγραψαν διάφορα ελληνικά δημοσιεύματα. Η σημειολογία της τοποθεσίας της συνάντησης είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς επί της ουσίας πραγματοποιήθηκε σε τουρκική έδρα και όχι σε ουδέτερη. Αναμένουμε σχετικές διευκρινήσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση επί όλων των τεθέντων ερωτημάτων και θολών σημείων.