ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δυστυχώς, το αγαθό της ασφάλειας στην Ελλάδα δεν είναι πλέον αυτονόητο. Η γενική ανομία, η βία, η εγκληματικότητα, οι δολοφονίες, οι τρομοκρατικές επιθέσεις ολοένα και αυξάνονται στη χώρα μας. Περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια ξεφεύγουν από την εξουσία του κράτους, αφού έχουν πρώτα γκετοποιηθεί. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες πολίτες διαπιστώνουν πως οι κυβερνώντες δεν έχουν πραγματική διάθεση να τους προστατεύσουν και να αποτρέψουν την εγκληματικότητα. Η αποτυχία των πολιτικών κομμάτων στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, διότι αρνούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα αγνοώντας το πολιτικό κόστος.

Είναι όμως αδιανόητο, η ασφάλεια, η ζωή, η σωματική ακεραιότητα και οι περιουσίες των πολιτών να συναρτώνται από ενοχικά σύνδρομα. Τα χέρια της αστυνομίας πρέπει να ελευθερωθούν προκειμένου να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της.

Οι αστυνομικοί θέλουν μόνο ένα πράγμα: να προστατεύσουν του συμπολίτες μας.

Ωστόσο οι εντολές που λαμβάνουν, με πρώτες εκείνες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τους εμποδίζουν να ενεργήσουν, διότι φοβούνται ότι η επιβολή της τάξης και η επιβολή του νόμου θα δημιουργήσει στους αστυνομικούς προβλήματα. Εξαιτίας αυτής της φοβικότητας, οι ποινικοί εγκληματίες, οι έμποροι ναρκωτικών, οι θιασώτες της ακροαριστερής ανομίας, οι ρομά, οι οργανωμένοι – πλέον – λαθρομετανάστες και κάθε παραβατικό στοιχείο, επιβάλλουν τους δικούς τους νόμους.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να επιβληθεί ο νόμος και η τάξη σε όλη την επικράτεια και η αστυνομία να μπορεί να επέμβει, χωρίς φόβο, με κάθε μέσο που οφείλουμε να της παρέχουμε προκειμένου να είναι αποτελεσματική.

Η χρήση βίας από την αστυνομία, όταν προκύπτει ανάγκη, απαιτεί κατά πρώτον την ενίσχυση του τεκμηρίου αυτοάμυνας. Το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στους αστυνομικούς να ενεργούν σε κατάσταση αυτοάμυνας είναι επί του παρόντος περιοριστικό και δεν προστατεύσει αποτελεσματικά τη σωματική ακεραιότητα των ίδιων, όσο και τρίτων προσώπων. Οι δράστες και οι εγκληματίες γνωρίζουν πολύ καλά πως η αστυνομικοί είναι απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν βία, λόγω των διώξεων που συχνά αντιμετωπίζουν. Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή τη λογική και να επιτρέψουμε στους αστυνομικούς να προστατεύουν αποτελεσματικά τον εαυτό τους, αλλά και κάθε πολίτη που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Για να αποκατασταθεί η εξουσία των δυνάμεων της τάξης πρέπει να υπάρξει πριν και πάνω από όλα αποφασιστική στήριξη από την ίδια την πολιτεία.

● Ηθική και θεσμική υποστήριξη: Οι αστυνομικοί να γνωρίζουν πως απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της πολιτείας για την εκπλήρωση της αποστολής τους, που αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας: την εγγύηση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

● Νομική υποστήριξη: Το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν, οφείλει να επιτρέπει στους αστυνομικούς να προστατεύσουν τους συμπολίτες συλλαμβάνοντας ή εξουδετερώνοντας τους παραβάτες χωρίς κάθε επέμβαση ή σύλληψη να γίνεται αντικείμενο έρευνας και ανάκρισης εις βάρος των οργάνων της τάξης.

● Αυστηρή επιβολή του νόμου, ώστε κάθε επίθεση εις βάρος αστυνομικού να τιμωρείται χωρίς καθυστέρηση με τέτοια αυστηρότητα που θα επιτυγχάνει αποτροπή. Οι αστυνομικοί δεν είναι σάκοι του μποξ των χαϊδεμένων από το κράτος εκφραστών της βίας και της ανομίας.

● Ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας με περισσότερους αστυνομικούς και οικονομικά κίνητρα για τη δράση εκτός γραφείου.

● Οι αστυνομικοί πρέπει να μπορούν να κάνουν επαρκή οικογενειακό προγραμματισμό. Πρέπει να μπορούν να εργάζονται στον τόπο κατοικίας της οικογένειάς τους, ειδικά εφόσον έχουν παιδιά, και μόνο εάν δηλώσουν άλλο τόπο υπηρεσίας να μετακινούνται.

● Η αστυνομία θα επικεντρωθεί στην πάταξη του εγκλήματος και την ασφάλεια των πολιτών. Ως εκ τούτου καταγγελίες περί όχλησης εν ώρα κοινής ησυχίας, κλήσεις διοικητικών προστίμων κ.ο. θα μεταφερθούν στην αρμοδιότητα της δημοτικής αστυνομίας, η οποία και δέον είναι να ενισχυθεί στους Δήμους που κρίνεται απαραίτητο.

● Ενίσχυση της αστυνομίας με απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (στολές, αλεξίσφαιρα κλπ) ώστε να είναι αποτελεσματικότερο το έργο της και να εξασφαλίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η σωματική ακεραιότητα των ίδιων αλλά και των πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο. Είναι απαράδεκτο, οι αστυνομικοί να πληρώνουν για τον εξοπλισμό τους κατά κύριο λόγο οι ίδιοι, όπως συμβαίνει σήμερα.

● Χρήση κάμερας σε στολές, ειδικά των ομάδων κρούσης, σε περιπολικά και μοτοσυκλέτες της αστυνομίας ώστε να καταγράφεται η εκάστοτε σκηνή και να εξετάζεται η ενέργεια τόσο του αστυνομικού όσο και του δράστη.

● Αυστηροποίηση ποινών για επίθεση και εξύβριση σε όργανο της τάξης.

Εδώ και δεκαετίες ο ρόλος της αστυνομίας υπονομεύεται και ως εκ τούτου η εκπαίδευσή της είναι ολοένα και πιο ελλιπής. Είναι επικίνδυνο και στερείται σοβαρότητας, η τοποθέτηση αστυνομικών που δεν έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα σε ομάδες Άμεσης Δράσης και ειδικές ομάδες. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ορθή και εξειδικευμένη εκπαίδευσή τους τόσο για τη δική τους ασφάλεια όσο και των πολιτών. Η αστυνομία θα αλλάξει ριζικά και ο αστυνομικός θα έχει πλέον την ελευθερία να επεμβαίνει όπου απαιτείται. Για να επιτευχθεί η υλοποίηση όλων των παραπάνω, απαιτείται κυρίως τη σωστή εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Εάν θέλουμε μια ασφαλή χώρα οφείλουμε να οικοδομήσουμε εξ’ αρχής την αστυνομία και όχι να παρεμβαίνουμε με μπαλώματα και πρόχειρες λύσεις που δεν ωφελούν. Ξεκινώντας από την αρχή αλλάζουμε την εκπαίδευση, τη λειτουργία των υπηρεσιών και την εσωτερική λειτουργία.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

● Κατάργηση των έως τώρα τρόπων εισαγωγής (πανελλαδικές, ΑΣΕΠ) και εφαρμογή μείγματος εισαγωγικών εξετάσεων και μοριοδότησης για εισαγωγή στις Σχολές της Αστυνομίας (Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Αστυφυλάκων) με τις εξής προϋποθέσεις:

1. Κατώτερο όριο βαθμολογίας αποφοίτησης Γενικού Λυκείου ανάλογα με τη Σχολή.

2. Τέσσερα μαθήματα εισαγωγής: Μαθηματικά, Ελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Έκθεση και μία ξένη γλώσσα.

3. Επιβράβευση της εκπλήρωσης στρατιωτικής θητείας για άντρες και γυναίκες με επιπλέον μοριοδότηση των Ειδικών Δυνάμεων και των Εφέδρων Αξιωματικών.

4. Μοριοδότηση πτυχίων ξένων γλωσσών και πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ

5. Ανώτατο όριο ηλικίας τα 30 έτη

6. Αθλητικές και ψυχοτεχνικές εξετάσεις

7. Κατάργηση περιορισμών ύψους, δερματοστιξίας, κουρέματος κλπ

Κατάργηση της κατηγορίας των Ειδικών Φρουρών. Όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να περνούν από τον ίδιο, επαρκή και ενιαίο κύκλο εκπαίδευσης.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

● Μεταφορά των Α.Τ.  στα μεγάλα αστικά κέντρα σε χώρους κατάλληλους, ει δυνατόν νεόδμητους, με προδιαγραφές ευρωπαϊκών αστυνομικών διευθύνσεων και διαχωρισμό χώρων εξυπηρέτησης πολιτών και αστυνομικών λειτουργιών, ειδικούς χώρους προσωρινής κράτησης, υπόγειους χώρους στάθμευσης υπηρεσιακών οχημάτων, με εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης και ασφαλείας.

● Κατάργηση περιττών υπηρεσιών (π.χ. Πάνθηρες, Οδός, Πανεπιστημιακή Αστυνομία)

● Περιορισμός λειτουργίας περιπολικών τομέα. Έμφαση στην αστυνόμευση από την Άμεση Δράση (περιπολικά, ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ) και τις Ειδικές Ομάδες ( ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ)

● Κατάργηση φύλαξης προσώπων μη δημόσιων λειτουργών, ιδιωτικών γραφείων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων.

● Κατάργηση αρμοδιοτήτων αστυνομίας για μη ποινικά ζητήματα γραφειοκρατικής φύσης, όπως έκδοση ταυτότητας και διαβατηρίου και έλεγχος καταστημάτων.

● Στα τμήματα πρέπει να διατελούν ΑΞ/ΥΠ από το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου και πάνω, βοηθοί από το βαθμό του Υπαστυνόμου και κάτω, σκοποί κρατητηρίων και υποδοχή από το βαθμό του Αρχιφύλακα και κάτω.

 

Στόχος είναι με στοχευμένες κινήσεις να επιτευχθεί η ουσιαστική επανίδρυση του κακοποιημένου θεσμού της αστυνομία, ώστε οι νομοταγείς πολίτες και οι οικογένειές τους να νιώθουν αλλά και να είναι ασφαλείς. Δίνουμε στον αστυνομικό την εκπαίδευση που απαιτείται, τα μέσα για να δράσει, την ηθική, θεσμική και νομική στήριξη και του αναθέτουμε να προστατεύσει τα ύψιστα αγαθά: τη ζωή, την ελευθερία και την ιδιοκτησία μας.