Τα καλάθια του κ. Μητσοτάκη έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, όπως και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός που εξωραΐζει την εικόνα των κυβερνητικών μέτρων στην οικονομία. Μόνο που την ώρα της… κρίσης, όταν ο Έλληνας πολίτης πάει στο ταμείο, χάνει τα αυγά και τα καλάθια. Γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει είναι στο τέλος της ημέρας αν μπορεί να ζήσει την οικογένειά του. Στο τέλος του μήνα πάντως είναι σχεδόν ανέφικτο. Γιατί τα τρικ και τα κολπάκια σε μια περίοδο που… λεφτά υπάρχουν, δεν ανατρέπουν την πραγματικότητα. Αυτή είναι ωμή, βιωματική, αποκρουστική.
Τα όποια οφέλη από τις περίφημες μειώσεις δεκάδων φόρων, εξανεμίζονται από το μοντέλο που έχει αποφασίσει ν’ ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης και ουδόλως ταιριάζει με πολιτικό που πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία και στο φιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης. Η επιδοματική πολιτική που κρίνεται αναγκαία για να βουλωθούν οι τρύπες που η κυβέρνηση ανοίγει ολοένα και πιο βαθιά, παραπέμπει σε αριστερές αποτυχημένες λογικές. Γιατί τα κάθε λογής pass, έχουν υποχρεώσει τη μεσαία τάξη σε πολλαπλά By pass.
Για να μπούμε στην ουσία της οικονομικής πολιτικής που χαράσσει η κυβέρνηση, φέρνοντας έναν προϋπολογισμό που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους κι επειδή οι θιασώτες αυτής της πολιτικής θεωρούν πως κάνουν καλά τη δουλειά τους, δίνοντας καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, αυτό που παίζει πρωτεύοντα και καταλυτικό ρόλο είναι η αγοραστική δυνατότητα των πολιτών. Γιατί αν δώσεις 100 ευρώ σε κάποιον και του πάρεις 110, όχι μόνο δεν τον βοηθάς, αλλά εκεί που τον έχεις γονατίσει, του ρίχνεις μια ακόμη να πέσει κάτω.
Η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς για τον πάτο της φτώχειας, καθώς θα ξεπεράσει ακόμη και την Βουλγαρία που το 2023 κατατάχθηκε τελευταία. Σύμφωνα με την απεικόνιση της Eurostat, η Ελλάδα το 2023 κατατάχθηκε δεύτερη από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε ό,τι αφορά τον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) εκφρασμένου σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Η χώρα μας ανταγωνίζεται τη Βουλγαρία, που από όλες τις χώρες της ΕΕ (μέσος όρος 100) κατείχε την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες, καθώς ακολουθεί με 67 μονάδες. H Λετονία, τρίτη από το τέλος, έχει 71 μονάδες. Πρώτη χώρα, με διαφορά, είναι το Λουξεμβούργο με «σκορ» 240 μονάδες και δεύτερη η Ιρλανδία με 212.
Πώς είναι δυνατόν να δίνεται αύξηση στον κατώτατο μισθό, κάτι που συμπαρασύρει και τον μέσο μισθό, και από την άλλη η Ελλάδα, αντί να ανεβαίνει στη σχετική κατάταξη της αγοραστικής δύναμης της Eurostat, να βυθίζεται; Η απάντηση είναι απλή. Ονομάζεται φορομπηχτική ανάπτυξη του ΑΕΠ μέσα από την άμεση και έμμεση φορολόγηση (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης).
Όσον αφορά την έμμεση φορολογία, είναι προφανές. Με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ (κυρίαρχος έμμεσος φόρος) προκύπτει ως ποσοστό επί της τιμής ενός προϊόντος, όσο δεν κατευνάζεται ο πληθωρισμός της απληστίας ενώ σε όλα τα επίπεδα της ενδιάμεσης εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή κυριαρχεί η αισχροκέρδεια, τόσο το κράτος θα κερδίζει εις βάρος της κοινωνίας που φτωχοποιείται. Το ίδιο συμβαίνει και με το εισόδημα. Από τη στιγμή που δεν υφίσταται τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας ανάλογη με τις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, το κράτος θα λαμβάνει περισσότερα χρήματα από τους φορολογούμενους, οι οποίοι καθίστανται έρμαια των πολιτικών του κ. Μητσοτάκη που έχει βαλθεί να φτωχοποιήσει τη συντριπτική πλειονότητα (σε ποσοστό άνω του 80%) των ελληνικών νοικοκυριών.
Κι επειδή κυρίαρχο επιχείρημα της… προόδου είναι για την κυβέρνηση η αύξηση του κατώτατου μισθού με το όραμα του μέσου μεικτού μισθού των 1.500 ευρώ το 2027, για να καταλάβει ο Έλληνας πολίτης τι περιμένει αυτόν και την οικογένειά του, ας το απλοποιήσουμε με βάση τη συνταγή του κ. Μητσοτάκη. Με τα 1.500 ευρώ, ο μισθωτός θα πληρώνει ετησίως στην εφορία 2.022 ευρώ και στον ΕΦΚΑ 2.912. Με τον μέσο μεικτό μισθό των 1.251 ευρώ του 2023 ο μισθωτός θα πληρώσει στην εφορία 1.302 ευρώ και στον ΕΦΚΑ 2.429. Συνεπώς προκύπτει ότι η φορολόγησή του θα αυξηθεί κατά 55,29% και οι εισφορές στον ΕΦΚΑ κατά 19,88%.
Όταν αρνείται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, τόσο οι Έλληνες πολίτες θα βρίσκονται σε ολοένα και πιο δυσχερή θέση. Αυτή τη συνταγή θα ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης και για τη νέα χρονιά. Το έχει δηλώσει εξάλλου πως: «η μόνη ριζική και μόνιμη απάντηση στις ανατιμήσεις είναι οι μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων».
Αυτό που έκρυψε ήταν η αύξηση της φορολόγησης. Αύξηση που θα συνεχιστεί με βάση τα προσδοκώμενα έσοδα για το 2025. Τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ είναι αμείλικτα. Στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, κατέληξε πως υπήρξε μείωση του πραγματικού μισθού για το 2023 κατά 0,7% σε σχέση με το 2022, αφού ναι μεν αυξήθηκε ο μέσος μεικτός μισθός κατά 6,2%, αλλά με την αφαίρεση του πληθωρισμού 4,3%, η αύξηση μειώνεται στο 1,8%, και με την επιβάρυνση της φορολογίας κατά 2,5%, προκύπτει η μείωση της τάξης του 0,7%. Σε αυτήν όμως τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος θα πρέπει να προστεθεί η μείωση του πραγματικού μισθού του 2022 σε σχέση με το 2021, που κατά τον ΟΟΣΑ μετρήθηκε στο 7,4%. Πόσο πιο απλά; Πόσο πιο ξεκάθαρα για το ποιος έχει την ευθύνη φτωχοποίησης της οικογένειας; Η Ελλάδα θα φτωχοποιείται διαρκώς και την επόμενη χρονιά θα έχουμε επισήμως τη στάμπα της φτωχότερης ευρωπαϊκής χώρας σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πανηγυρίζει για την ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος εξειδικευμένα οικονομικά για να διαπιστώσει ποιος βάζει το χέρι στην τσέπη του. Η απογοήτευση και η οργή που διακατέχουν τους Έλληνες πολίτες, ξεχειλίζουν.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έλαβε κανένα μήνυμα στις Ευρωεκλογές. Θα το λάβει μια και καλή στις επόμενες Εθνικές εκλογές, που όσο γρηγορότερα γίνουν, τόσο το καλύτερο θα είναι για τη χώρα. Η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ έρχεται να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και να κάνει δικαιότερο το οικονομικό σύστημα της Ελλάδας. Να το κάνει φιλελεύθερο κόντρα σε ολιγοπώλια και καρτέλ. Γιατί υπάρχει και ΦΩΝΗ που δεν ανήκει στις τράπεζες, τις εταιρείες ενέργειας, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις πετρελαϊκές εταιρίες. Είναι η δική σου ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ.