Δήλωση της Αφροδίτης Λατινοπούλου για τη δυσαρέσκεια των πολιτών για το ΕΣΥ

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δεν υποβαθμίζεται απλώς, αλλά καταρρέει μέρα με τη μέρα και η πολιτική ευθύνη βαραίνει μόνο την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, όχι μόνο αδυνατεί να βάλει τάξη σε αυτό το μπάχαλο που οι υπουργοί του ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, αλλά με τις καταστροφικές τους πολιτικές, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της GPO για τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών δηλώνει δυσαρεστημένη από τις υπηρεσίες Υγείας, ενώ το χάσμα μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μεγαλώνει επικίνδυνα.

Οι παθογένειες του συστήματος Υγείας παραμένουν διαχρονικές και η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη στο να δώσει λύση, παρά τις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες της.

Συγκεκριμένα, το 61,1% των πολιτών αποδοκιμάζει τις υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ενώ η ποιότητα του ΕΣΥ έχει σημειώσει δραματική πτώση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το 54,7% των ερωτηθέντων.

Και αυτό γιατί τα νοσοκομεία μας είναι υποστελεχωμένα, το προσωπικό εξουθενωμένο από τις υπερωρίες ενώ ο χρόνος αναμονής για τους ασθενείς είναι τεράστιος με την εικόνα να θυμίζει τριτοκοσμικές χώρες.

Αντί δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ενισχύσει το ΕΣΥ, αναγκάζει τους πολίτες να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα το 68,2% πληρώνει αδρά τις υπηρεσίες που όφειλε να παρέχει δωρεάν το κράτος.

Με τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων, το υπουργείο Υγείας παραδέχεται σιωπηρά την αποτυχία του, Και σε αυτά οι πολίτες οφείλουν να πληρώσουν και για αυτό το 43,4% των πολιτών, τα απορρίπτουν σύμφωνα με την έρευνα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι Έλληνες γιατροί με τους χαμηλούς μισθούς και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, εγκαταλείπουν μαζικά το ΕΣΥ. Το 55,2% των νέων γιατρών μεταναστεύει στο εξωτερικό ή στρέφεται προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ως ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ απαιτούμε να αναβαθμιστεί το ΕΣΥ, να στελεχωθούν οι υγειονομικές μονάδες σε ακριτικά νησιά και χωριουδάκια, πέρα από αγροτικούς γιατρούς περιορισμένης εμπειρίας που υπάρχουν σε αυτές.

Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλο.

Η Υγεία δεν είναι προνόμιο για λίγους, αλλά δικαίωμα προς όλους.