Δήλωση της Αφροδίτης Λατινοπούλου για την «κωλοτούμπα» του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Γιώργου Φλωρίδη, στο ζήτημα της παρένθετης μητρότητας

Στις 15 Φεβρουαρίου 2024 η ελληνική κοινωνία δέχθηκε ένα βαρύ πλήγμα με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Το BBC τότε έβγαλε έκτακτη είδηση για την ψήφιση του νόμου γράφοντας πως «Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα με χριστιανική ορθόδοξη πλειοψηφία σε πληθυσμό που νομιμοποίησε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να υιοθετούν παιδιά μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης». Της μαύρης εκείνης Πέμπτης που έβαλε μπουρλότο στον θεσμό της οικογένειας, θυσιάζοντας τα δικαιώματα των παιδιών για χάρη της woke ατζέντας που επέβαλε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην Ελλάδα. Μεταξύ των Υπουργών που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στο νόμο-έκτρωμα ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Φλωριδης. Αυτός που 14 σχεδόν μήνες μετά, μπροστά στην κατακραυγή έσπευσε να φέρει τροπολογία με βάση την οποία τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών στερούνται του δικαιώματος στη γονεϊκότητα μέσω της παρένθετης μητρότητας.

Το τράφικινγκ που είχε διαπιστωθεί στο συγκεκριμένο κομμάτι είχε πάρει διαστάσεις, καθώς αλλοδαπές, έρχονται στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι είναι μόνοι κάτοικοι και μέσω της παρένθετης μητρότητας αποκτούν παιδιά για τρίτα πρόσωπα.

Η «κωλοτούμπα» του κ. Φλωρίδη είναι ενδεικτική της κυβερνητικής ασυνέπειας σ’ ένα τεράστιο θέμα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Γιατί πως απαντούσε τον Ιανουάριο του 2024, για την παρένθετη μητρότητα, με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γιώργο Φλωρίδη, μετά από σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε; «Η Ελλάδα υπήρξε μια από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εισήγαγε στην έννομη τάξη της ρυθμίσεις για την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Στόχος της ήταν αφενός η εξασφάλιση του σεβασμού της ελευθερίας του ατόμου και του δικαιώματος της προσωπικότητας και η ικανοποίηση της επιθυμίας για απόκτηση απογόνων με βάση τα δεδομένα της ιατρικής, της βιολογίας και τις αρχές της βιοηθικής, αφετέρου η διαμόρφωση ισχυρού δικαιϊκού πλαισίου που θα καθόριζε νομικά τη λειτουργία του συγκεκριμένου και ιδιαίτερα ευαίσθητου ιατρικά και κοινωνικά τομέα με πλήρη και απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των γυναικών – παρένθετων ή υποβοηθούμενων μητέρων και των παιδιών».

Το νομικό πλαίσιο που αφορά στην παρένθετη μητρότητα και ορίζεται από τους νόμους 3089/2002 για την «Ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, τον ν. 3305/2005 για την «Εφαρμογή της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής» (Α’17) και τον ν. 4958/2022 για τις «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» (Α’142), αποτελεί σημαντικό εχέγγυο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και τη διασφάλιση της ψυχολογικής και σωματικής υγείας τους. 

Αναπόσπαστο μέρος αυτού είναι το άρθρο 1458 του ΑΚ και του άρθρου 13 του ν.3305/2005 βάσει των οποίων διαφυλάσσεται ο «αλτρουιστικός» και εθελοντικός χαρακτήρας της παρένθετης μητρότητας με τη ρητή αναφορά στη «χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει, καθώς και του συζύγου της, αν αυτή είναι έγγαμη».

Αίφνης ο κ. Φλωρίδης έκανε στροφή στις απόψεις του, καθώς η γενική κατακραυγή ήταν τέτοια που έχει οδηγήσει σε ανησυχητική συρρίκνωση τη σημερινή «Νέα Δημοκρατία», που με τους πρώην επιτελάρχες του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να παράξει πολιτική.

Ο κυβερνητικός κατήφορος δεν έχει τελειωμό και ο εμπαιγμός των Ελλήνων πολιτών δεν εξωραϊζεται με καμία «κωλοτούμπα».