Δήλωση της Αφροδίτης Λατινοπούλου για την τραγωδία της αποστολής θανάτου στη Λιβύη

Η δικαιοσύνη δοκιμάζεται και αποφάσεις της προκαλούν τη λογική μας αλλά και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η «αποστολή θανάτου» στη Λιβύη τον Σεπτέμβριο του 2023, όπου σκοτώθηκαν πέντε μέλη της (τρεις Έλληνες στρατιωτικοί και δύο πολίτες), αντιμετωπίστηκε από μια εισαγγελέα Πρωτοδικών που εξέτασε την υπόθεση σαν… ένα απλό τροχαίο δυστύχημα.
 
Στείλαμε τότε 16 ανθρώπους με ένα ακατάλληλο μέσο, χωρίς κανενός είδους υποστήριξη, συνοδεία προσώπων που δεν είχαν κανενός είδους στρατιωτική εκπαίδευση, σε έναν τόπο επικίνδυνο όπου λίγες μέρες πριν είχαν γίνει μεγάλες συμπλοκές (και ενώ επιζήσαντες της αποστολής ζητούν από την στρατιωτική Δικαιοσύνη την κακουργηματική δίωξη του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, και έξι ακόμη αξιωματικών).
 
Η εισαγγελέας πρωτοδικών που εξέτασε αυτεπαγγέλτως την υπόθεση έκρινε ότι: «Ο θάνατος των πέντε στρατιωτικών -ιδιωτών πρέπει να αποδοθεί στο τροχαίο δυστύχημα που έλαβε χώρα την 15.20 της 17-09-2023 στην περιοχή Malawa της Ανατολικής Λιβύης, το οποίο προκάλεσε ο θανών Λίβυος πολίτης».

Μάλιστα, ενώ αναφέρεται στην «σαφώς διαπιστούμενη πλημμελή εκπλήρωση των καθηκόντων του διπλωματικού υπαλλήλου Βενιζέλου Σταύρου, Γενικού Προξένου Βεγγάζης και γενικού συντονιστή της επιχείρησης, αξιολογεί ότι αυτή του η συμπεριφορά «δεν μπορεί να συνδεθεί αιτιωδώς με τον θάνατο και τραυματισμό αντιστοίχως των μελών της αποστολής, καθώς τα αποτελέσματα αυτά προκλήθηκαν συνεπεία τροχαίου ατυχήματος του οποίου οι συνέπειες ήταν ασυνήθιστα σφοδρές».
 
Με υπόμνημά τους στην Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών, επιζήσαντες από την αποστολή θανάτου στη Λιβύη έχουν προσωποποιήσει τα αδικήματα για τα οποία είχαν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στα πρόσωπα του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, και έξι ακόμη αξιωματικών.
 
Οι επιζήσαντες της αποστολής, ζητούν τη δίωξη – εκτός του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ- του τότε υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχου ΦραγκίσκοY Λελούδα, του τότε διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και νυν αρχηγoύ ΓΕΕΘΑ Δημήτριου Χούπη, του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ), αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, του τότε επικεφαλής του Α’ Κλάδου επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγου Προκόπη Μαυραγάνη, και δύο ανώτερων αξιωματικών που είχαν εμπλοκή στον σχεδιασμό της αποστολής και στην αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών μετά την τραγωδία.

Κατονομάζουν αυτά τα πρόσωπα ως υπεύθυνα για διάπραξη κακουργήματος, εγκαλώντας τους για ελλιπή σχεδίαση και αποσιώπηση των κινδύνων της αποστολής, υπερέκθεση της αποστολής και των μελών της στα ΜΜΕ κατά την αναχώρηση, παράλειψη συλλογής πληροφοριών για τον εχθρό και το έδαφος, μηδενική εκπαίδευση και ενημέρωση του προσωπικού, μηδενική μέριμνα για την καταλληλότητα του μέσου κίνησης που θα μετέφερε την αποστολή, μηδενική μέριμνα και μάλιστα εγκληματική αποδοχή της συνοδείας του μέσου κίνησης από πρόσωπα ανεπαρκή και ανεκπαίδευτα.
 
Ο νομικός παραστάτης των οικογενειών των θυμάτων, Κωνσταντίνος Μορτόπουλος αρχικά είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών μήνυση κατά παντός υπευθύνου για λογαριασμό των εντολέων του, ζητώντας την ποινική δίωξη τυχόν υπευθύνων για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο και τα πλημμελήματα της παράνομης απεικόνισης μεταφορών στρατού, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας και της παραβίασης απορρήτων.
 
Με το υπόμνημα που υποβλήθηκε αργότερα προσωποποιήθηκαν οι ευθύνες των εμπλεκόμενων.
 
Στην αποστολή θανάτου στη Λιβύη, στα μέσα Σεπτεμβρίου 2023, έχασαν τη ζωή τους, τρεις αξιωματικοί και δύο πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη έξι. Νεκροί ήταν η αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, 46 ετών, η επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, 40 ετών, ο αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, 27 ετών, και οι πολίτες Φίλιππος Μανδαλιός, 34 ετών, και Άντζελα Μανδαλιού, 33 ετών, αδέρφια.
 
Σε μια αποστολή παράδειγμα παράβασης όλων των κανόνων μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Σε ένα πεδίο μάχης γεμάτο με τροποποιημένα οχήματα με εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων, με χείριστο οδικό δίκτυο και με πλήθος ανόμων οδηγών που κατασφάζονται.
 
Αποτελεί πρόκληση ότι τέθηκε στο αρχείο μια αυτεπάγγελτη έρευνα, ενώ συντρέχουν εγκλήσεις των παθόντων, χωρίς αυτές οι δικογραφίες να συσχετιστούν ποτέ.
 
Αν και υπάρχει πλήθος στοιχείων σε προκαταρκτικές που συνεχίζονται, η Εισαγγελία άνοιξε φάκελο δικογραφίας, ερεύνησε ό,τι έκρινε σκόπιμο να ερευνήσει, δεν συσχέτισε τις δικογραφίες, έκλεισε το φάκελο δικογραφίας και προκάλεσε δεδικασμένο στο οποίο δεν δόθηκε ποτέ η ευκαιρία στους παθόντες, ουσιαστικά και δικονομικά, να εκθέσουν την αλήθεια.
 
Η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ σέβεται την δικαιϊκή κρίση της τακτικής δικαιοσύνης και δεν τοποθετείται αβασάνιστα στη λογική πως και οι κρίνοντες κρίνονται. Ωστόσο επειδή ουδείς διεκδικεί το αλάθητο, θεωρεί επιβεβλημένο πως η υπόθεση πρέπει να τεθεί στο ακροατήριο, με συσχετισμό των εγκλήσεων των παθόντων, προκειμένου όλα τα στοιχεία να εκτεθούν και να ληφθεί η απόφαση που αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου.