Δήλωση της Αφροδίτης Λατινοπούλου για το μήνυμα του Προέδρου του ΣΕΒ, κ. Θεοδωρόπουλου, για την ανάπτυξη που δε φτάνει στους πολλούς

H μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης έφθασε. Η Γέννηση του Θεανθρώπου στέλνει μηνύματα αδελφοσύνης κι αισιοδοξίας. Ωστόσο αυτές τις γιορτινές μέρες, υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας, που θα στερηθούν ακόμη και το παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι, καθώς ζουν σε ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες.

Ο κυβερνητικός εξωραϊσμός της κατάστασης, δεν μπορεί ν’ ανατρέψει τη σκληρή πραγματικότητα. Το κακό είναι πως η πολιτική που έχει χαράξει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν παρεκκλίνει. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αποτυπώνει την πραγματικότητα:

«Θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς: Δυστυχώς, το 2024 οι επενδύσεις είναι λιγότερες από το 2023 και αν δεν γίνουν άλματα στην άνοδο της παραγωγικότητας, είναι θέμα χρόνου να υπάρξει πρόβλημα κοινωνικής συνοχής. Αυτή τη στιγμή για να πιάσουμε τον μέσο όρο των επενδύσεων της Ευρώπης χρειαζόμαστε 11 δισ. ευρώ επενδύσεις τον χρόνο πάνω από αυτές που σήμερα γίνονται».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» το ερώτημα: «βιομηχανία ή τουρισμός» και ζήτησε να υπάρξει μια αλλαγή επενδυτικής λογικής από το Δημόσιο. Το επισήμανε άλλωστε και στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής η Τράπεζα της Ελλάδος: Στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ξεχωρίζει και το μεγάλο επενδυτικό κενό.

Μόλις 83 εκατ. ευρώ ήταν οι νέες άμεσες ξένες επενδύσεις τον Οκτώβριο, μείωση πάνω από 700 εκατ. ευρώ σημειώθηκε στο 10μηνο.

Δεν αρκούν όμως απλά και μόνο οι ξένες επενδύσεις, αλλά παίζει ρόλο το πού αυτές κατευθύνονται. Επί συνόλου 2,1 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων το πρώτο εξάμηνο στην ελληνική οικονομία, το 54,2%, ή 1,14 δισ. ευρώ, αφορά την απόκτηση ακινήτων.

Η παραγωγική βάση της οικονομίας μας, παραμένει κολλημένη στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και της οικοδομής.

Με την πολιτική του ο κ. Μητσοτάκης στέλνει τη χώρα στα βράχια και τους πολίτες στη θάλασσα. Οι επενδυτές στην Ελλάδα, σαρώνουν τα ακίνητα, όταν η Βουλγαρία και η Ρουμανία υποδέχονται εκατοντάδες εταιρείες σύγχρονης τεχνολογίας.

Τι άλλο περιμένει ο Πρωθυπουργός, όταν ακόμη και αυτός ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών «καταγγέλει» το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί και δηλώνει πως: «Η ανάπτυξη που επιτυγχάνει η χώρα δεν διαχέεται ισόποσα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα».

Οι πρόσφατες εκθέσεις της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ άλλωστε, καταρρίπτουν το αναπτυξιακό αφήγημα, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. με βάση την αγοραστική δύναμη, αλλά και την προσμονή εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών να λάβουν κρατικά επιδόματα ώστε να περάσουν τις γιορτές!.

Η φτώχεια βασανίζει πολύ μεγάλο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού, κάτι που δεν οφείλεται, όπως παλιά, στην ανεργία, αλλά στη μαζική «παραγωγή» νεόπτωχων, που ο μισθός τους τελειώνει στα μέσα του μήνα.

Η ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ αφουγκράζεται την αγωνία των ειδικών και κυρίως των απλών ανθρώπων που ουσιαστικά δεν θα γιορτάσουν Χριστούγεννα, θύματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, σε μια χώρα που ευημερούν μόνο οι αριθμοί και η άρχουσα τάξη.