OIKONOMIA
Η οικονομική πολιτική την οποία πρεσβεύει η «Φωνή Λογικής» διέπεται από τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας και του φιλελεύθερου συντηρητισμού. Στόχο έχει να αποκαταστήσει συνθήκες ευημερίας και προκοπής για τους Έλληνες πολίτες, να καταστήσει την Ελλάδα σεβαστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον κόσμο, με ισχυρή γεωπολιτική θέση στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Στοχεύει, επίσης, να θεραπεύσει την σημερινή εικόνα της χώρας μας, αυτή του αργοπορημένου να προσαρμοστεί στις νέες διεθνείς διπλωματικές συνθήκες, του μίζερου επαίτη που εκλιπαρεί γιαευρωπαϊκά επιδόματα και του απομονωμένου θύματος μιας συνεχιζόμενης κρατικιστικής και οπισθοδρομικής οικονομικής πολιτικής, που εφαρμόζεται με αυξομειούμενη ένταση καθ’ όλη την διάρκεια της Μεταπολίτευσης.
Δύο έννοιες βρίσκονται στο κέντρο της οικονομικής μας πολιτικής, που βασίζεται στον δημοσιονομικό συντηρητισμό (Fiscal Conservatism) και στις ιδεολογικές μας αξίες:
– Η Οικονομική Ελευθερία: Όσο πιο ελεύθεροι είναι οι πολίτες και όσο πιο ελεύθερες είναι οι επιχειρήσεις, να δρουν ανεμπόδιστα ως οικονομικά όντα, να πλουτίζουν και να καρπώνονται τα κέρδη της οικονομικής τους δραστηριότητας, τόσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο μίας κοινωνίας, αλλά και τόσο αυξάνει ο βαθμός της ελευθερίας των ατόμων που τη συγκροτούν. Η Οικονομική Ελευθερία είναι η βάση για την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) κάθε κράτους αλλά και του Κατά Κεφαλήν Διαθέσιμου Εισοδήματος των πολιτών του. Όσες χώρες έχουν στραφεί στον κρατισμό, στον εφαρμοσμένο σοσιαλισμό και στον κομμουνισμό, έχουν περιέλθει σε κατάσταση φτώχειας και δεσποτισμού.
– Η Ιδιοκτησία: Η προστασία της ατομικής, οικογενειακής και επιχειρηματικής ιδιοκτησίας είναι θεμελιώδης αρχή της κάθε οικονομικά φιλελεύθερης αντίληψης. Αποτελεί ειδοποιό διαφορά από τις αριστερές πολιτικές του βίαιου εξισωτισμού, της φτωχοποίησης και της άδικης αναδιανομής του πλούτου.
Στην ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό ΣΟΚ» στα πρότυπα της Κύπρου και της Ιρλανδίας, το οποίο θα βασιστεί κυρίως στην απλοποίηση και ελαχιστοποίηση του ασφυκτικού παρόντος φορολογικού πλαισίου και στην λειτουργία οικονομικά ελεύθερων πολιτικών που θα στηρίζουν θεσμικά και ενεργά την επιχειρηματικότητα.
Στο κέντρο κάθε πολιτικής για την οικονομία βρίσκεται η δημοσιονομική πολιτική. Η «Φωνή Λογικής» πιστεύει, ότι κάθε είδους άμεση φορολογία με στόχο την ανακατανομή πόρων μεταξύ των φορολογούμενων με διακανονιστή το κράτος, ισοδυναμεί με κλοπή. Οι φόροι πρέπει να είναι οι κατά το δυνατόν χαμηλότεροι και να συλλέγονται απλά και αυτοματοποιημένα. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου η φοροδιαφυγή παραμένει ενδημική, αυτό εξασφαλίζει και ότι κράτος θα συλλέγει επαρκή φορολογικά έσοδα με ασφάλεια και σιγουριά. Εξάλλου, το κράτος οφείλει να ορίζει το πλαίσιο για την ανάπτυξη της οικονομίας και όχι να είναι «επιδοτούμενος επιχειρηματίας», που φροντίζει με βάση μικροκομματικά συμφέροντα για την πρόσληψη Δημοσίων Υπαλλήλων.
Θέσεις και προτάσεις:
● Φορολόγηση των Φυσικών Προσώπων:
Ενιαίο φορολογικό συντελεστή ύψους 15%,
● Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, φόρων σχετικών με τη χρήση αυτοκινήτου, κατάργηση τεκμηρίων και προκαταβολής φόρων για το επόμενο έτος, κατάργηση εισφοράς επιτηδευματία.
● Έκπτωση από το φορολογητέρο εισόδημα εξόδων διαβίωσης, πρώτης ανάγκης και εκπαιδευτικών αναγκών τέκνων.
● Φορολόγηση Επιχειρήσεων:
– Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15% επί των κερδών για να γίνουμε ανταγωνιστικοί με χώρες όπως η Κύπρος η Βουλγαρία ή η Ρουμανία
– Σταδιακή κατάργηση προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος.
– Φοροαπαλλαγές, βάσει του ρυθμού πρόσληψης νέων εργαζομένων ανά έτος – και με την παράλληλη διατήρηση των παλαιών υπαλλήλων.
– Απόλυτος και αυτόματος συμψηφισμός εξόδων και έκπτωση του ΦΠΑ για κάθε δαπάνη που τον εμπεριέχει.
– Αποδέσμευση των εταιρικών δαπανών από την φορολόγηση φυσικών προσώπων (π.χ. φόροι αυτοκινήτων, κινητών κλπ.).
– Αποδέσμευση των οικειοθελών παροχών παραγωγικότητος (bonus) των επιχειρήσεων προς τους υπαλλήλους τους από τις ασφαλιστικές εισφορές και υπαγωγή τους στην ενιαία φορολόγηση.
● Φορολογία Ακινήτων:
– Κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
– Καταργείται το Τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας προς τέκνα ή γονείς
– Καταργείται η Αντικειμενική Δαπάνη Διαβίωσης
– Καταργείται το Τεκμαρτό Εισόδημα από Ιδιοχρησιμοποίηση
– Μειώνεται ο Φόρος Εισοδήματος Μισθωμάτων ως προς τον ανώτατο συντελεστή του από το 45% στο 25%
– Καταργείται η φορολογία μεταβίβασης ακινήτων για ακίνητα αξίας έως 1.000.000 ευρώ.
● Απλοποίηση ΦΠΑ, με στόχο την σταδιακή μείωσή του. Καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, 8% για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, 14% για γενικά είδη. Μηδενικός Φ.Π.Α. για 10 είδη πρώτης ανάγκης.
● Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα Καύσιμα
Πέραν των δημοσιονομικών μέτρων, απαιτείται μια συνολική νέα αντίληψη για την οικονομική πολιτική. Στις άμεσες προτεραιότητες βρίσκονται ρυθμίσεις που εκφράζονται μέσα από αποφάσεις και μέτρα στο ακόλουθο πνεύμα:
● Αποκατάσταση της τραπεζικής πίστης και επαναφορά του τραπεζικού απορρήτου: Παύση της δυνατότητας αυτόματης κατάσχεσης χρημάτων από τις Δ.Ο.Υ. και τα Ασφαλιστικά Ταμεία με εντολές προς τις τράπεζες. Οι τράπεζες δεν είναι κρατική υπηρεσία κατάσχεσης χρημάτων από τους πολίτες.
● Τα επιδόματα θα δίνονται κατά το δυνατόν αποκλειστικά μέσω φοροελαφρύνσεων και όχι απευθείας ως χρηματικό ποσό. Έτσι παρέχεται επιπλέον κίνητρο για παραγωγή έργου, ώστε να μεγιστοποιείται η φοροελάφρυνση.
● Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και αποτελεσματική αστυνόμευση για κάθε παρασιτική οικονομική δραστηριότητα (παραεμπόριο, λαθρεμπόριο, παράνομοι πλανόδιοι, επαιτεία κατ’επάγγελμα).
● Μικρή και συμβολική ετήσια «Εισφορά Ομογενή» σε Έλληνες πολίτες του εξωτερικού στα πρότυπα του expat Taxτων Η.Π.Α., ώστε να καλύπτονται τα έξοδα των Πρεσβειών και σχολείων μας στο εξωτερικό.
● Ισχυρά φορολογικά κίνητρα με μηδενικό φόρο για τα πρώτα έτη επανεγκατάστασης, για όσους Έλληνες του εξωτερικού επαναπατρίζονται, καθώς και μειωμένο φόρο για επιχειρήσεις που ξεκινούν ή αποκτούν συμμετοχές στην Ελλάδα.
● Φορολογική αμνηστία για κεφάλαια που επαναπατρίζονται.
● Πλήρης φορολογική απαλλαγή για νεοφυείς εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες, για τα πρώτα δύο έτη της λειτουργίας τους. Το δικαίωμα αυτό θα δίδεται άπαξ, ώστε να αποφευχθεί η διαρκής χρήση του από τον ίδιο επαγγελματία ή μέτοχο, αλλάζοντας κωδικούς απασχόλησης.
● Δυνατότητα μη επιλογής του ΕΦΚΑ ως φορέα ασφάλισης ως προς το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Επιλογή αποκλειστικής συνεργασίας με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με ελάχιστο ποσό τελικής σύνταξης και γενικούς όρους και εγγυήσεις που θα καθορίζονται νομοθετικά από το κράτος.
Με ξεκάθαρους, καθολικούς κανόνες και απλοποιημένες, αυτοματοποιημένες διαδικασίες, με αυστηρό κρατικό έλεγχο τήρησης των νόμων και των κανόνων σε κάθε επίπεδο και χωρίς εκπτώσεις, μπορεί να εμπεδωθεί το οικονομικό κλίμα που θα ωθήσει τους επιμέρους νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και η βιομηχανία, στους οποίους και γίνεται ειδική αναφορά στο Πρόγραμμα ώστε να αναπτυχθούν με τρόπο δίκαιο και βιώσιμο, που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε πραγματικό επενδυτικό προορισμό και όχι πεδίο προνομιακής δραστηριοποίησης των οικονομικά ισχυρών οικείων της εκάστοτε κυβέρνησης.