ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν κερδισμένος. Ο Μητσοτάκης ρεμβάζει.

ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ως ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ λέμε όχι σε οποιαδήποτε υποχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο, όχι σε διαπραγματεύσεις εάν πρώτα δεν υπάρξουν κινήσεις καλής θέλησης από την Τουρκία και ζητούμε σθεναρή αντιμετώπιση στο ΝΑΤΟ των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων, ώστε η Συμμαχία να μη μας θεωρεί δεδομένους και αδύναμους.

Η Τουρκία και ο πρόεδρός της, ακολουθώντας μία υψηλή στρατηγική και με διπλωματικούς χειρισμούς, με ισχυρή αυτοπεποίθηση και όχι ηττοπάθεια, κατάφερε και αποκόμισε σημαντικά οφέλη για την ίδια πριν και κατά τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους. Έχει καμία σημασία εάν όλο το προηγούμενο διάστημα Ελληνικά φιλοκυβερνητικά μέσα, τη χαρακτήριζαν ως τον ταραξία της Μεσογείου, το δύστροπο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, ότι οι Σύμμαχοι είναι οργισμένοι εις βάρος της; Στο τέλος όλοι δεν φείδωνταν τα κολακευτικά λόγια για έναν τόσο σπουδαίο σύμμαχο όπως είναι η Τουρκία. Τι κέρδισε λοιπόν η Τουρκία; Καταρχήν, όπως γράφει το έγκυρο CNBC, η Τουρκία πήρε ότι ήθελε (Turkey got what it wanted)

Ειδικότερα:

  1. Η φιλελεύθερη Σουηδία, αλλάζει το εσωτερικό της δίκαιο, αυστηροποιώντας τη νομοθεσία της όσον αφορά στις Κουρδικές οργανώσεις που τις χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ακόμη και όταν αυτές διεξάγουν καθαρά εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα ή πολιτικές δράσεις κατά του αυταρχικού Τουρκικού καθεστώτος. Πρωτοφανές για μία χώρα όπως η Σουηδία, που ηγείται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως.
  2. Η αξιόλογη Σουηδική αμυντική βιομηχανία αίρει το εμπάργκο που είχε επιβάλλει στην Τουρκία, ένεκα της συμπεριφοράς της τα προηγούμενα έτη στην καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και ξεκινά εκ νέου εξαγωγές, ισχυροποιώντας με αυτό τον τρόπο την τουρκική πολεμική μηχανή.
  3. Η Τουρκία, μέσω του γνωστού για τις φιλοτουρκικές του θέσεις ΓΓ ΝΑΤΟ του Στόλτενμπεργκ, επέβαλλε να δημιουργηθεί μία νέα θέση «Ειδικού Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατία» στο ΝΑΤΟ.
  4. Ο Ερντογάν, δεν έχει υπογράψει ακόμη αλλά θα στείλει την απόφαση ένταξης της Σουηδίας στο τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο κοινοβούλιο πρακτικά ελέγχει το ΑΚΡ, άρα δεν είναι τελειωμένη συμφωνία, αναμένοντας και άλλα οφέλη, όπως πχ την οριστικοποίηση της συμφωνίας για τα F-16.
  5. Θα παραλάβει η Τουρκία, νέα αεροσκάφη F-16 Viper, (40 συνολικά) ενώ θα ανακατασκευάσει άλλα 80 παλαιότερου τύπου F-16 σε αναβαθμισμένου νέου τύπου. Εδώ υπενθυμίζεται ότι η ακύρωση της παραγγελίας των τουρκικών F-35 από τις ΗΠΑ έγινε λόγω της αγοράς από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400.
  6. Ο πρόεδος Biden, επαλήθευσε τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής άμυνας, ασχέτως εάν επισήμως θεωρητικά δεν συνδέεται, το αίτημα της Τουρκίας, με τη συμφωνία για τη Σουηδία. Ας μην ξεχνάμε, εκκρεμεί η έγκριση από το τουρκικό κοινοβούλιο, σε μεταγενέστερο χρόνο.
  7. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, επιβεβαίωσε, ότι η κυβέρνηση Biden, θα προχωρήσει στη μεταφορά των νέων F-16 στην Τουρκία, επαληθεύοντας ότι η Αμερικανική κυβέρνηση είναι υπέρ της ενίσχυσης της Τουρκίας σύμφωνα με το Reuters, ενώ η τελική απόφαση επί των διαδικασιών θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα σε συνεργασία με το Κογκρέσσο.
  8. Οι εγγυήσεις που διαρρέουν διάφορες πηγές που υποτίθεται, θα δοθούν, ότι δεν θα κάνουν παραβάσεις και παραβιάσεις τα νέα τουρκικά F-16 εντός του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ), είναι άνευ ουσίας και κενού περιεχομένου, καθώς η Τουρκία κατ’ επανάληψη έχει δείξει παραβατική συμπεριφορά. Αν κάνουν υπερπτήσεις, θα καταρριφθούν; Εάν ναι από ποιον; Από τους συμμάχους; Από την ελληνική ΠΑ; Άραγε θα αποδεσμευθούν οι κανόνες εμπλοκής;
  9. Η Άγκυρα συνεχίζει να διατηρεί τις προνομιακές της σχέσεις με την Ρωσία, παίζοντας παράλληλα και το ρόλο του εξισορροπητή. Διατηρεί έτσι σχέσεις στο εμπόριο, στη διπλωματία, στον τουρισμό.
  10. Η Τουρκία και με τη βοήθεια της Σουηδίας, θα αναθερμάνει τις ενταξιακές διαδικασίες με την Ε.Ε.

 

Η Τουρκία με τη σθεναρή της διπλωματία, δυστυχώς απεκόμισε σημαντικά οφέλη για την ίδια. Να υπενθυμίσουμε ότι στην ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, στις 17/05/2022, είχε καλέσει το Κογκρέσσο να μην εγκρίνει σε αναθεωρητικές δυνάμεις (υπονοώντας την Τουρκία) νέα όπλα. Προφανώς δεν εισακούσθηκε.

 

Να υπενθυμίσουμε την ανακοίνωση του τότε υφυπουργού Παιδείας κ. Συρίγου, στις 07/01/2023, ότι επιθυμούσε να πάρει η Τουρκία τα F-16 αλλά σε βάθος χρόνου. Η επιθυμία του κ. Συρίγου, υλοποιείται κατά το ήμισυ: η Τουρκία τα παραλαμβάνει αλλά όχι σε βάθος χρόνου.

Μέχρι που μπορεί να φτάσουν πλέον οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που συνεχώς διολισθαίνουν προς τα πίσω; Μετά το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ ανατολικά μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, το Turkaegean, την έλευση Τουρκικών αλιευτικών αλλά και Τούρκων λαθροδιακινητών έως τα Κύθηρα και την Κάρυστο, τα Turkish Straits (μαζί με τα Canakkale, Istanbul Straits), την αποδοχή της Κύπρου ως γεωγραφικές συντεταγμένες χώρου στο χάρτη των Regional Plans του ΝΑΤΟ αντί ως χώρα, τους εκβιασμούς του Ερντογάν με τις υπερπτήσεις και τις αξιώσεις αποστρατικοποίησης νήσων, τους ανεπιτυχείς 64 γύρους διερευνητικών επαφών, ως που θα φτάσει η υποχωρητικότητα και «προσαρμοστικότητα» του ελληνικού ΥΠΕΞ; Είναι γεγονός ότι η βελτίωση στις Αμερικανο-τουρκικές θέσεις θα υποβαθμίσει γεωπολιτικά την Ελλάδα. Όποιος δεν το βλέπει αυτό είναι κοντόφθαλμος και τουλάχιστον αφελής. Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω, με τη μη λύση του Κυπριακού, το Τουρκο-λυβικό μνημόνιο, τις υπερπτήσεις, την απειλή του casus belli και άλλα πολλά, το ελληνικό ΥΠΕΞ πιστεύει ότι πράγματι υπάρχει χώρος διαπραγματεύσεων με την παραβατική καθ’ έξιν Τουρκία;

Ως ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ λέμε όχι σε οποιαδήποτε υποχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο, όχι σε διαπραγματεύσεις εάν πρώτα δεν υπάρξουν κινήσεις καλής θέλησης από την Τουρκία και ζητούμε σθεναρή αντιμετώπιση στο ΝΑΤΟ των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων, ώστε η Συμμαχία να μη μας θεωρεί δεδομένους και αδύναμους.